Een oud Hollands gezegde luidt: "Krimpende winden en uithuizige vrouwen zijn niet te vertrouwen". In de huidige tijd zou ik me zeker niet populair maken als ik het tweede deel van het gezegde zou verdedigen, maar het eerste is nog steeds waar. Krimpende wind betekent bijna altijd regen en hoewel de regelmatige regenbuien een belangrijke bron van welvaart vormen zijn we er toch niet blij mee, "een krimper is een stinker" is een ander gezegde. Een krimpende wind draait tegen de wijzers van de klok in een ruimende wind draait met de wijzers mee.
Het kompas, de windrichtingen wil ik graag gebruiken om iets duidelijk te maken over kerkelijk bijdrage en de collecten. We kennen allemaal het kompas met Noord, Oost, Zuid en West. Die woorden gaan we vervangen door Meer, Geven, Minder, Kosten.
Krimpende wind, krimpende budgetten geeft: Meer kosten minder geven, we gaan tegen de wijzers van de klok in en dat is niet de goede weg. Maar hoe krijg je het nu voor elkaar om met de tijd mee te gaan: Meer geven en minder kosten? Wel dat kan in Nederland, heerlijk land toch, de belastingwetgeving geeft ons zelfs twee mogelijkheden. De meest bekende mogelijkheid is aftrek voor de inkomstenbelasting. Alles wat U geeft aan goede doelen ook de kerk en de collecten mits dat gebeurt via collecte bonnen is voor de belastingen aftrekbaar voor het deel dat meer is dan 1% van het belastbaar inkomen. Deed u dat nog niet dan is hier de mogelijkheid om meer te geven en toch minder kosten te hebben.
De belasting wet kent een tweede mogelijkheid voor aftrek van giften namelijk in de vorm van periodieke giften. Dan moest je via de notaris vast laten leggen dat je ten minste vijf jaar een gift aan een kerk of goed doel geeft. Dan heb je jezelf vastgelegd voor 5 jaar en denk je geen vrijheid meer te hebben om iets te geven aan een goed doel wat je in een bepaald jaar meer aanspreekt. Je vrijheid wordt inderdaad iets ingeperkt maar er blijft nog genoeg ruimte over om iets te geven aan een goede zaak die niet op het lijstje stond. Overigens je legt je niet vast voor de eeuwigheid, bij overlijden of bv. werkeloos raken ben je niet langer gebonden aan deze regeling. Op de keeper beschouwd doen velen van ons niets anders dan een periodieke gift geven, we doen het al jaren alleen hield de notariskosten ons tegen om dat zo vast te laten leggen. Sinds 1 januari 2014 is niet langer een notaris nodig maar is een eigen verklaring voldoende.
Het is al gauw de moeite waard is om hier aan deel te nemen. En wat nu als je alleen van de AOW moet leven? Een kleine bijdrage samen met de collectebonnen en hier en daar een andere gift geeft toch al gauw een belastingvoordeel van enkele tientallen euro's. Geloof het of niet maar ook die groep kan met de tijd mee gaan: Meer geven en toch minder kosten.
Weet u wat nu zo plezierig is? Als we er dit jaar samen even de schouders onder zetten hebben kerkrentmeesters jarenlang geen hoofdpijn meer. In de eerste stap gaan drie leden in oktober de zogenaamde "eigen verklaring" invullen en ontdekken welke problemen ze tegen komen. Vervolgens maken we een team van een paar mensen die u voor kunnen lichten hoe een en ander in zijn werk gaat en waar u aan moet denken. Die adviseurs zien het liefst dat u alles zelf doet. Kennis van uw vrijgevigheid en inkomen is alleen maar een last, maar als het niet anders kan kunt u hulp krijgen bij het invullen van de eigen verklaring. U hoeft niet voor iedere gift een formulier in te vullen, het is één verklaring met daarin alle goede doelen waar u aan geeft. Doet u mee, geef dan uw naam op bij de kerkrentmeesters. Een van de vertrouwenspersonen komt bij u langs om te kijken hoe het kan werken in uw persoonlijke situatie.
Weersta de krimp en ga met de tijd mee. Als u meedoet, is de kerkbalans van januari niet meer van belang.